131213

By Madelen Holmström on 14 december, 2013 in Vardag
0
0

bloggMAD_6301 bloggMAD_6360 bloggMAD_6415 bloggMAD_6470 bloggMAD_6489 bloggMAD_6587

Alltså är inte det här den bästa dagen på året? Lucia måste vara en av mina topp tre favorittraditioner. Stämningen ligger i luften, julklapparna börjar vara inhandlade, granen har kommit in, huset luktar av nybakade lussebullar och det är precis lagom länge kvar till julafton. Jag går helt bananas i julhusligheter just nu. Tog precis julskinkan ur ugnen, potatislådan ligger och väntar och röda band, apelsiner trängs på bänken och det doftar nejlika om mina händer.

Bjuckar i sann husmorsanda på detta fantastiska lussebullsrecept:

50 g smör
5 dl mjök
50 g jäst
1 tsk salt
2 tsk socker
1.5 liter mjöl

1 påse saffran (+ lite brännvin)
125 g smör
1,5 deciliter socker
1 ägg

+ 1 ägg och russin

Smält smöret (SMÖR OCH ENDAST SMÖR ÄR TILLÅTET, INGET JÄVLA MARGARIN) och häll i mjölken, värm tills blandningen är 37 grader och blanda i jästen. Tillsätt saltet, sockret och det mesta av mjölet. Knåda degen tills den börjar släppa bunkens kanter, då är det lagom mycket mjöl i. Strö på lite mjöl och låt degen jäsa i ungefär en timme, tills den jäst till dubbel storlek. Vispa sockret, smöret och ägget till en fluffig kräm och blanda i saffranet som du innan blandat med lite, lite sprit. Arbeta sedan in saffranssmeten i den färdigt jästa degen och lägg till resten av mjölet, förutom det du behöver till utbakningen. Häll ut degen och knåda och forma dina lussebullar. Låt dem sedan jäsa under duk en sväng och pensla sedan med ägg och garnera med russin. In i ugnen på 250 grader i typ 8 minuter.

Recept ur Sju sorters kakor, min vapendragare när det kommer till barnsligt goda recept. Och, klart fan jag inte hade på mig ringar när jag bakade.

About the Author

Madelen HolmströmView all posts by Madelen Holmström >
Hello

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 17 =